‘Leiders die de juiste dingen doen’

Geplaatst op Geplaatst in Geen categorie

Tex Gunning is CEO van Leaseplan. Hij was eerder CEO van TNT Express en zat daarvoor in de top van verffabrikant AkzoNobel en uitzender Vedior. Op 1 september sprak Gunning tijdens een symposium van de Erasmus Universiteit over ‘Business Leadership in a world in transition.’ Hij benadrukt dat we de grenzen van ons maatschappelijke systeem hebben bereikt en hij is van mening dat het, voor een succesvolle transitie naar een beter systeem, van belang is dat we onze gedachten veranderen. Want, zo zegt Gunning, ‘Met onze gedachten, maken we de wereld’.

Al vele jaren doet het argument de ronde dat het de rol van het bedrijfsleven is om geld te verdienen. Gunning ziet dit als een handig excuus voor niet-de-juiste-dingen doen en dat heeft voor hem geen realiteitsgehalte. Het is o.a. nodig om te investeren in de tevredenheid van mensen en dat betaald zich uit op zowel de korte als de lange termijn. Organisaties die investeren in duurzame uitdagingen leveren een superieure economische en sociale waarde. Dit vraagt volgens Gunning om een nieuw soort leiderschap (dienend leiderschap) en dat betekent weggaan van de idee dat de leider aan de top staat, stuurt en vertelt wat mensen moeten zeggen en denken.

Dergelijk leiderschap gaat volgens Gunning samen met een bepaald soort mindset. Eén waarbij je een heldere en krachtige geest hebt. Dit is nodig om goed te kunnen omgaan met invloeden uit de wereld en voor het cultiveren van: werken vanuit een pure intentie, onvoorwaardelijk waarnemen en innerlijke rust. Meditatie helpt hier volgens Gunning bij omdat het ons herinnert aan de relatie tussen onze gedachten en acties. Als we onze innerlijke stem door ernaar te handelen versterken, dan brengen we wijsheid in onze gedachten en geluk in ons leven.

Wat mensen diep van binnen drijft is een hoger doel; je wil weten dat je met je aanwezigheid een verschil maakt en dat je bijdraagt aan iets dat groter is dan jezelf. Als CEO kan je dit faciliteren door een omgeving te creëren waarin mensen kunnen bloeien en zich kunnen ontwikkelen. Maar uiteindelijk blijft het natuurlijk wel de persoonlijke verantwoordelijkheid van mensen zelf om hierin mee te gaan. Verandering begint volgens Gunning bij jezelf, binnen je eigen invloedssfeer en hij nodigt mede-leiders daartoe uit met de volgende boodschap:

‘Onze grootste uitdaging is niet om onze concurrenten te verslaan. Onze grootste uitdaging is om op een stormige dag onze veilige haven te verlaten en koers te zetten richting onbekende bestemming. Met alleen het innerlijk kompas van universele waarden en behoeften. Dat vraagt om lef en volharding. Hij refereert daarbij aan een uitspraak van Thomas van Aquino: ‘If the highest aim of a captain were to preserve his ship, he would keep it in port forever.’

Lees hier de volledige speech


Een gedachte over “‘Leiders die de juiste dingen doen’

  1. Precies verwoord zoals ik het voel. Ik heb jaren geleden het begrip dienend leiderschap al ergens op de agenda gezet en metkte toen nog weerstand op dit onderwerp. Fijn om te lezen dat er mensen aan de top van organisaties zijn die dit gaan uitdragen. Ik ben er van overtuigd dat tevreden medewerkers die zichzelf kunnen ontplooien en met met plezier naar hun werk gaan uiteindelijk voor meer spinnoff gaan zorgen dan dat nu het geval is in veel situaties. Compliment voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *